Organisatiemodel

Passiecratie

MKB Brandstof is een Passiecratie, dit is een nieuw organisatiemodel dat op 3 niveaus focus legt; Maatschappelijke impact, Organisatiebelang & Individueel werkgeluk. 

Hoe doen we dat?

Door maximale autonomie, meer bewustzijn en zeven drijfveren. Door het combineren van maatschappelijke impact, organisatiebelang en individueel werkgeluk laten we het elkaar versterken wat ten goede komt van onze medewerkers, de organisatie en de maatschappij. 

Onze focus

Stel je voor dat je vanuit een helikopter naar beneden kijkt, dan zie je de drie kringen van maatschappelijke impact, organisatiebelang en individueel werkgeluk van grote naar kleine cirkels gaan. De buitenste kring, maatschappelijke impact, beïnvloeden we door ons in te zetten voor onze klanten en voor elkaar, als collega’s. Met onze producten, duurzame mobiliteit gemakkelijk maken, nemen we de grote groep deelnemers mee in de energetietransitie die nodig is voor onze planeet. En hoe wij met elkaar omgaan, beïnvloedt direct en indirect de maatschappij.

Waarmee bereiken wij maatschappelijke impact? Dat zien wij als MKB Brandstof op twee manieren: De eerste is door onze missie klimaatpositief waar te maken. Die missie noemen we onze stip 2025 en daarmee willen we een betekenisvolle bijdrage leveren aan de samenleving.

We ondernemen vanuit idealen en willen de wereld mooier te maken. Onze stip 2025 is dan ook dat al onze ondernemers klimaatpositief onderweg zijn. Dus niet klimaatneutraal, in de zin van vieze uitstoot compenseren en neutraliseren. Nee, we gaan het liefst nog een stapje verder. Daaronder verstaan we schoon reizen gemakkelijk maken, waarbij je met elke kilometer het milieu herstelt!

Als organisatie leggen we de focus op onze lange termijn doelen en hoe de individu werkgeluk beleeft in het behalen van die doelen.

Hoe ziet dat eruit op de werkvloer?

Klinkt leuk allemaal. En er is vast heel goed over nagedacht door allemaal slimme mensen. Maar hoe merk je dat, als je bij MKB Brandstof werkt? Want een visie op een mooi visionboard op de muur, is nog geen beleid.

Bij ons leeft de directie dit gedachtegoed. Ze zijn ‘de directie’ maar absoluut geen enge meneren in pak die je niet recht aan mag kijken. Sterker nog, ze geven de voorkeur aan één op één gesprekken met ons, hun collega’s. En stellen zich bij voorkeur dienend op aan het grotere geheel, ons mooie bedrijf. Veel collega’s nemen eerder een coachende houding aan, dan een vingerwijzende. Als iets niet volgens afspraak gebeurt bijvoorbeeld, krijg je de nieuwsgierige e-mail waarom het niet gelukt is wat was afgesproken. En de vraag of je misschien hulp kan gebruiken, in plaats van een boze collega die ‘naar de baas’ stapt.

Dit vriendelijke beleid en deze aardige cultuur maken dat mensen bij MKB Brandstof harder werken dan mensen die bij andere bedrijven ‘lekker om vijf uur de stekker eruit trekken.’ Als het nodig is, werken we het weekend door soms. En wanneer dat een keer gebeurt, krijg je ook nog eens een aardigheidje thuisgestuurd, als bedankje. Kijk, daar ga je je best van doen.

Protocollen

Er zijn voor veelvoorkomende situaties in het bedrijfsleven protocollen ingericht. Of maniertjes van hoe we met elkaar omgaan. Zo is er iets ingericht voor als er een besluit genomen moet worden dat meerdere teams in het bedrijf raakt. En er is een manier hoe we met conflicten omgaan, of met het aannemen van nieuwe collega’s.

 

Blog van een van onze collega’s